15 nov. 2022

Moet ik mijn verzekeraar melden als ik zonnepanelen plaats?

Op de vraag of deze speciale verzekering voor zonnepanelen verplicht of noodzakelijk is, is het antwoord eenvoudig: neen. Normaal hoef je hier geen nieuw contract voor af te sluiten: je woning- of brandpolis dekt automatisch de volledige installatie. Maar is je polis al wat ouder, dan is het misschien de tijd om deze eens te raadplegen, want de risico’s zijn reëel.

1. Welke risico’s lopen je zonnepanelen?

Met de huidige grillige weerstoestanden denk je beter maar twee keer na. Zonnepanelen moeten weer en wind trotseren … en laat daar zich nu net de waarde van een goede brandverzekering haar nut bewijzen. Iedereen heeft al te maken gehad met één of ander extreem weerfenomeen. Dit kan gaan van hagelschade, hittegolven tot een regelrechte blikseminslag. Wel, zonnepanelen zijn niet onfeilbaar en delen daarom ook mee in de klappen bij extreme weersomstandigheden.

2. Wat gebeurt er bij schade?

Afhankelijk van je brandverzekeringspolis wordt het percentage van de vergoeding bepaald, ten overstaan van de nieuwwaarde of de verzekerde waarde. In het beste geval ben je 100% verzekerd en dan is je investering volledig verzekerd ter waarde van je aankoopfactuur.

Lees daarom goed je brandverzekeringspolis en ga na tot hoeverre je bent gedekt als ook welke uitzonderingen er zijn uitgesloten van dekking. Iedere verzekeringsmaatschappij stelt wel iets anders voor. En dat is logisch, maar niet altijd wat jou het beste dient.

3. Bepaal wat goed voor jou is!

Of je nu een particulier of een zelfstandige bent, elk opgebouwd vermogen of bezit is uniek en dient door een persoonlijk overleg uitgeklaard te worden opdat je een verzekering afsluit die je ook daadwerkelijk dient. Kies niet uit gemakzucht aangeboden algemene formules en clausules, maar een persoonlijke benadering die alles wat je hebt opgebouwd ook echt beschermt.

We gaan zelfs verder en denken ook aan de mogelijkheid van ‘rendementsverlies’ die je kan oplopen bij het geval van schade van je zonnepanelen.

Het is dus alleen maar in je eigen belang om zorgzaam om te gaan met alles wat waarde heeft. Neem samen met je persoonlijke adviseur de tijd om je investeringen nauwkeurig te documenteren in je brandverzekering. Want als het noodlot toeslaat heb je absoluut de juiste steun of verzekeringsmakelaar nodig, opdat oplossingen zich aandienen en niet de problematiek groter wordt voor jou.

share this post on