Duurzaam beleggen: waarop moet u zeker letten?
Duurzaam beleggen komt zowat elke dag aan bod in kranten, beleggingssites, … Het wordt ook vaak naar voor geschoven in media als een niet te missen kans. Maar waaraan moet u zeker aandacht besteden als u duurzaam wil beleggen?
“Sustainability of duurzaamheid is overgemediatiseerd”, stelt Christ Hesters. “Soms lijkt het alsof duurzaam beleggen pas enkele jaren geleden uitgevonden werd en het nu alleen maar daarover gaat. Terwijl wij bij Hesters al jarenlang onze klanten overtuigen om waardebeleggers te worden. Wie investeert in waarde, investeert automatisch ook in duurzaamheid. Waardebeleggen en duurzaamheid gaan nu eenmaal hand in hand.”
Waardeaandelen zijn activa van bedrijven met een stabiele omzet- en winstgroei. Het gaat vaak om gevestigde spelers met een sterke positie in hun markt. Waardeaandelen hebben soms een vrij lage koers-winstverhouding, waardoor ze ondergewaardeerd zijn ten opzichte van hun gemiddelde. Dit biedt uiteraard kansen voor beleggers.
Hoe herkent u duurzame beleggingen?
Ookal wordt er veel over gepubliceerd, toch is het voor klanten vaak niet evident om duurzame beleggingen te herkennen. Duurzaamheid gaat nu eenmaal verder dan de zorg om het milieu. Het gaat bij ondernemingen bijvoorbeeld ook over een gezonde en gestructureerde bedrijfsvoering, goede arbeidsomstandigheden, positieve relaties met klanten en partners, … Vandaar het gebruik van de afkorting ESG (Environment, Social, Governance) om het duurzaamheidsniveau van bedrijven te bepalen. Voor beleggers is het echter vaak niet eenvoudig om ondernemingen op deze criteria te beoordelen, omdat ze daarvoor over onvoldoende info beschikken.
Maar er zijn hulpmiddelen. Zo worden er duurzaamheidslabels uitgereikt aan financiële producten, al zeggen die niet altijd veel. Voorts, en veel belangrijker dan de labels, worden beleggingsfondsen binnen de zgn. SFDR-regelgeving (Sustainable Finance Disclosure Regulation) beoordeeld op hun duurzaamheidskenmerken. Zo worden fondsen ondergebracht in drie categorieën:
- Fondsen die onder artikel 6 vallen: ook wel ‘grijze fondsen’ genoemd. Dit zijn fondsen die geen duurzaamheidskenmerken hebben.
- Fondsen die onder artikel 8 vallen: ‘lichtgroene fondsen’: dit zijn fondsen met ESG-kenmerken.
- Fondsen die onder artikel 9 vallen: ‘donkergroene fondsen’: deze fondsen hebben duurzaamheid als doel.
Beheerders van lichtgroene en donkergroene fondsen moeten aantonen dat ze hun classificatie tot die categorie verdienen. Op die manier wil de wetgever greenwashing tegengaan. In de documentatie over beleggingsfondsen wordt steeds vermeld tot welke categorie het fonds behoort. Dat maakt het al wat eenvoudiger voor klanten om duurzame fondsen te herkennen, maar het advies van een specialist blijft essentieel.
Persoonlijk advies over duurzaam beleggen
“Binnen ons fondsengamma bieden we onze klanten toegang tot elk van deze drie categorieën. Wanneer een fonds past bij het profiel en de beleggingsstrategie van een klant, zullen we dit zeker met hem bespreken. Wij bekijken immers niet alleen of een fonds duurzame kenmerken heeft of niet, maar bijvoorbeeld ook het track record en het potentieel dat een fonds biedt. Vroeger deed de mythe de ronde dat duurzame fondsen bijna altijd minder rendement opleverden dan niet-duurzame. Maar dat gegeven is al geruime tijd ontkracht. Duurzame fondsen presteren zeker niet minder goed dan andere. Maar ook onder duurzame fondsen zijn er grote verschillen. Wij helpen klanten om het kaf van het koren te scheiden.”
Niet louter een verplicht nummer
“De wetgever verplicht ons als tussenpersoon om klanten te vragen naar hun duurzaamheidsvoorkeuren vooraleer we hen een belegging voorstellen. Maar het is niet omdat dit vanuit de regelgeving opgelegd wordt, dat we hier nu plots mee starten. Bij Hesters praten we al vele jaren met onze klanten over duurzame beleggingen. Het was sowieso al een vast item in ons intakegesprek”, aldus Christ Hesters.
Benieuwd om te weten hoe wij duurzame beleggingen voor u selecteren? Leg dan meteen een afspraak vast.