Beleggen met uw vennootschap: welke opties hebt u?
Zit uw vennootschap met een liquiditeitsoverschot? Dan is het interessant om te overwegen om dat geld te beleggen. Met zicht- en spaarrekeningen verslaat u de inflatie immers niet, integendeel zelfs. Welke opties hebt u om te beleggen met uw vennootschap? Ontdek ze hier.
Vooraleer u belegt met uw vennootschap …
Alvorens te starten met beleggen via uw vennootschap, is het belangrijk dat u even stilstaat bij de volgende vraag: hebt u alle mogelijkheden om geld vanuit uw vennootschap op een fiscaal voordelige manier over te hevelen naar uw privé al benut? Denk bijvoorbeeld aan de fiscale optimalisatie van pensioenplannen (IPT, VAPZ, …), een onkostenvergoeding, verhuur van (een gedeelte van) uw woning, …
Is het antwoord hierop ja, dan wordt beleggen met liquiditeitsoverschotten binnen uw vennootschap een interessante piste. Opgelet, u moet voor uzelf ook bepalen welke financiële buffer u binnen uw vennootschap wil behouden. De reserves die deze buffer overstijgen, kunt u gaan beleggen.
Roerend of onroerend beleggen via uw vennootschap?
Uw beleggingen spreiden is sowieso een goed idee. Daarbij hebt u de keuze tussen heel wat roerende beleggingsmogelijkheden (zie verder), maar kunt u ook via uw vennootschap investeren in vastgoed.
Zo kunt u bepaalde pensioenplannen (zoals een IPT of VAPZ) gebruiken om vastgoed te kopen, bouwen of verbouwen: concreet kunt u een voorschot opvragen, uw pensioenplan in pand geven of uw IPT combineren met een bulletkrediet. Daarnaast is bijvoorbeeld ook een gesplitste aankoop een mogelijkheid: uw vennootschap koopt het vruchtgebruik en u (privé) de naakte eigendom. Wanneer het vruchtgebruik afloopt, wordt u automatisch volledig eigenaar.
Leg niet al uw eieren in één mand. Investeren in vastgoed kan zeker interessant zijn, maar is echt een optie op lange termijn. Wilt u graag beleggen met een iets kortere horizon, dan beschikt u over verschillende andere opties.
Beleggen via uw vennootschap in tak 26 (België)
Een tak 26 is een kapitalisatieproduct bij Belgische verzekeraars. Uw vennootschap onderschrijft het contract. Dit spaarproduct richt zich tot voorzichtige beleggers, aangezien er doorgaans een gewaarborgde intrestvoet aanwezig is, maar deze is desondanks vrij laag. Het rendement wordt jaarlijks toegevoegd aan uw reserve en zal dus op zijn beurt opnieuw rendement opleveren. Daarnaast is een tak 26-product vrijgesteld van premietaksen. Wanneer het contract afloopt, wordt het kapitaal uitgekeerd, al kunt u in bepaalde contracten ook tussentijds geld opnemen. Uw vennootschap betaalt 30% roerende voorheffing op het gerealiseerde rendement, maar mag die wel aftrekken van de vennootschapsbelasting die ze moet betalen. De minwaarden zijn fiscaal aftrekbaar.
Met uw vennootschap beleggen in tak 6 (Luxemburg)
Tak 6 is een Luxemburgse beleggingsoplossing die u toegang geeft tot beleggingsfondsen van heel wat fondsbeheerders. Dat geeft u mogelijk uitzicht op een hoger rendement dan een tak 26-product, en zeker dan zicht- en spaarrekeningen. Op die manier wordt het ook mogelijk om uw koopkracht op peil te houden in tijden van hoge inflatie.
Eén van de vele voordelen die een tak 6-contract biedt, is dat de stortingen niet onderworpen zijn aan een premietaks van 4,40%. Voorts is het interessant dat u bij een tak 6 geen beurstaks betaalt, en ook geen effectentaks.
De meerwaarde die uw vennootschap realiseert, wordt belast in de vennootschapsbelasting. U kunt de meerwaarde realiseren op de eindvervaldag van het contract, maar ook eerder aangezien een volledige of gedeeltelijke afkoop op elk moment mogelijk is. Bovendien zijn de eventuele minwaarden op dezelfde manier aftrekbaar! Belangrijk: de verlaagde vennootschapsbelasting komt nooit in het gedrang als u via uw vennootschap belegt in een tak 6. Bij een DBI-bevek is dat mogelijk wel het geval (zie verder).
Een ander belangrijk voordeel van tak 6, naast de toegang tot een breed gamma aan beleggingsfondsen, is dat u extra veiligheid geniet via de Luxemburgse veiligheidsdriehoek.
Rechtstreeks beleggen in aandelen of obligaties met uw vennootschap
U kunt natuurlijk ook gewoon rechtstreeks aandelen of obligaties kopen met uw vennootschap.
Rechtstreeks beleggen in aandelen geeft u kans op een mooi rendement, maar houdt uiteraard heel wat risico’s in (individuele aandelenkoersen kunnen nu eenmaal sterk schommelen). Uw vennootschap betaalt vennootschapsbelasting op de gerealiseerde meerwaarden, alsook beurstaksen. Daar komt ook nog bij dat de minwaarden niet aftrekbaar zijn. Boekhoudkundig is dit ook vrij complex (elk aandeel en dividend vormen aparte boekingen).
Het risico bij rechtstreeks beleggen in obligaties is kleiner dan bij aandelen, alsook de rendementsverwachting. Vennootschapsbelasting is verschuldigd op de meerwaarden en de coupons, al zijn de minwaarden hier wel aftrekbaar. Uw vennootschap betaalt ook beurstaksen. Boekhoudkundig is dit, net zoals bij aandelen, administratief complexer dan tak 26 en tak 6.
Uw geld op een termijnrekening plaatsen
Bij een termijnrekening zet u het geld vast gedurende een vooraf bepaalde termijn in ruil voor een vooraf bepaald rendement. Ook al worden de rentevoeten stilaan verhoogd, toch blijft het rendement van termijnrekeningen beperkt. U klopt er absoluut de inflatie niet mee, wat betekent dat u koopkracht verliest. Bovendien betaalt uw vennootschap 30% roerende voorheffing op de intresten en is het geld in tussentijd niet opvraagbaar. U geniet wel absolute zekerheid over het rendement en bent via het Garantiefonds beschermd tot een bedrag van € 100.000 per bank en per persoon (ingeval de bank failliet zou gaan).
Beleggen via uw vennootschap in een DBI-bevek
Deze oplossing biedt u, net zoals tak 6, toegang tot beleggingsfondsen. Er wordt in dit bancaire product steeds voor 100% in aandelen belegd. Bij een DBI-bevek zijn meerwaarden typisch onbelast. Daar staat tegenover dat uitgekeerde dividenden onderhevig zijn aan 30% roerende voorheffing. Deze mag evenwel (onder bepaalde voorwaarden) verrekend worden met de vennootschapsbelasting die betaald dient te worden. Minwaarden zijn niet aftrekbaar. Beurstaks is niet verschuldigd. Opgelet, als u een te groot bedrag in een DBI-bevek stort, dan loopt u het risico dat uw vennootschap het verlaagde tarief van de vennootschapsbelasting verliest.
Meer weten over beleggen met uw vennootschap?
Bel of mail ons dan meteen. Samen met u overlopen we de opties die naadloos aansluiten bij uw verwachtingen en beleggingsprofiel.