Volatiliteit op de financiële markten: hoe gaat u daar als belegger best mee om?
Als belegger hoopt u op een mooi rendement voor uw investering. Maar af en toe stormt het op de financiële markten, met koersstijgingen en -dalingen die elkaar in hoog tempo afwisselen. Hoe gaat u best om met die volatiliteit op de beurzen? Beleggingsexpert Christ Hesters geeft u extra inzicht en concrete tips.
“Volatiliteit is geen vies woord: het is eigen aan de financiële markten en aan beleggen tout court. Beurzen zijn continu in beweging en dat zorgt voor schommelingen. Maar als opwaartse en neerwaartse bewegingen elkaar snel opvolgen, dan leidt dit bij heel wat beleggers tot een zekere onrust. Belangrijk is dan om niet impulsief te reageren, maar rustig te blijven. Geduld is een cruciale eigenschap voor een succesvol belegger. Bovendien moet u als belegger ook bereid zijn om een bepaald niveau van volatiliteit te aanvaarden: wie absoluut geen enkele schommeling wenst, komt finaal uit bij een spaarrekening of kasbon. En daarmee verslaat u de inflatie niet en verliest u dus koopkracht …”
Volatiliteit meten op langere termijn
Volatiliteit wordt gemeten en doet zich voor in grotere of kleinere mate. Om een goed beeld te krijgen van die mate van volatiliteit, is het belangrijk om die te meten en te vergelijken over een langere periode. Wat was de volatiliteit over de afgelopen jaren? Het is zinloos om de volatiliteit van een aandeel te beoordelen op een dag of een week, want dat zegt niks over de fundamenten van het aandeel.
Volatiliteit biedt kansen
“Volatiliteit houdt ook opportuniteiten in voor beleggers en kan op die manier positief uitdraaien. Stel, u investeert elke maand een vast bedrag in een fonds. Als de koers van dat fonds daalt, kunt u de volgende maand goedkoper inkopen en krijgt u meer eenheden voor hetzelfde bedrag. Uw rendementspotentieel verhoogt dus.”
Hoe zorgt Hesters ervoor dat beleggersklanten juist omgaan met volatiliteit?
- Belegging op maat van de klant: vooraleer klanten intekenen op een belegging, gaan we uitgebreid met hen in gesprek. We willen hun persoonlijke situatie zeer goed kennen en ook te weten komen hoeveel kennis ze hebben over beleggen, welke ervaringen ze al opgedaan hebben, hun risicoappetijt … Vervolgens gaan we op zoek naar beleggingsoplossingen die naadloos aansluiten bij hun profiel als voorzichtige, neutrale of dynamische belegger.
- Gemengde beleggingsportefeuilles: gemengde beleggingsportefeuilles zijn vaak een interessante piste. U belegt dan zowel in aandelen als in activa die een fixed income opleveren, zoals obligaties. Aandelen zijn volatieler, obligaties normaliter wat minder. Spreiding is trouwens altijd en overal in beleggingsland een belangrijk aandachtspunt.
- Breed gamma aan kwalitatieve fondsen: we beschikken met Hesters over een zeer uitgebreid gamma aan beleggingsoplossingen, zodat we elke klant een belegging op maat kunnen aanbieden. Zo beschikken we niet alleen over een aantal exclusieve, eigen fondsen, maar ook over een zeer uitgebreid gamma aan topfondsen van de beste beheerders. Die fondsen behoren tot verschillende risicoklassen, zodat we ook daarmee kunnen inspelen op de voorkeuren van onze beleggersklanten.
- Strikte opvolging: alle fondsen die we aanbieden, worden beheerd door specialisten. Daarnaast volgen wij bij Hesters de financiële markten ook dagelijks van nabij op. Is een bijsturing van de portefeuille voor bepaalde klanten wenselijk, dan zullen we niet aarzelen om dit met hen te bespreken.
“En toch bestaan er geen spijkerharde garanties als het op volatiliteit aankomt. Obligaties houden in theorie een kleiner risico in dan aandelen. Toch scoorden defensieve aandelen in 2022 op het vlak van volatiliteit beter dan obligaties. Niemand beschikt nu eenmaal over een glazen bol. Vandaar het belang om het hoofd koel te houden als de markten wat onrustiger worden. En hebben klanten toch vragen over hun belegging, dan kunnen ze de klok rond bij ons terecht.”
Wil u graag meer weten over onze beleggingsaanpak? Maak dan hier een afspraak.