15 nov. 2022

Moet ik mijn verzekeraar melden als ik zonnepanelen plaats?

Een eenvoudige regel stelt dat ‘alles wat de waarde van jouw woning doet wijzigen’ best opgenomen wordt in jouw brandverzekering. Dit komt je als verzekeringnemer alleen maar ten goede, waardoor bij ongeval of schade een juiste inschatting qua vergoeding kan gemaakt worden.

Op de vraag of deze speciale verzekering voor zonnepanelen verplicht of noodzakelijk is, is het antwoord eenvoudig: neen. Normaal hoef je hier geen nieuw contract voor af te sluiten: jouw woning- of brandverzekeringspolis dekt automatisch de volledige installatie. Maar is jouw polis al wat ouder? Dan is het misschien wel tijd om deze eens te raadplegen, want de risico’s zijn reëel.

1. Welke risico’s lopen uw zonnepanelen?

Met de huidige grillige weersomstandigheden denk je maar beter twee keer na. Zonnepanelen moeten weer en wind trotseren… en laat daar zich nu net de waarde van een goede brandverzekering haar nut bewijzen. Iedereen heeft al te maken gehad met één of ander extreem weerfenomeen. Dit kan gaan van hagelschade, hittegolven tot een regelrechte blikseminslag. Wel, zonnepanelen zijn niet onfeilbaar en delen daarom ook mee in de klappen bij extreme weersomstandigheden.

2. Wat gebeurt er bij schade?

Afhankelijk van jouw brandverzekeringspolis wordt het percentage van de schadevergoeding bepaald, ten overstaan van de nieuwwaarde of de verzekerde waarde. In het beste geval ben je 100% verzekerd en is jouw investering volledig verzekerd ter waarde van de aankoopfactuur.

Bekijk daarom goed jouw brandverzekeringspolis en ga na in hoeverre je bent gedekt, alsook welke uitzonderingen er zijn uitgesloten van dekking. Iedere verzekeringsmaatschappij stelt wel iets anders voor. En dat is logisch, maar niet altijd hetgeen wat jou het beste dient.

3. Bepaal wat goed voor jou is!

Of je nu een particulier of een zelfstandige bent, elk opgebouwd vermogen of bezit is uniek en dient d.m.v. een persoonlijk overleg uiteengezet te worden opdat je een verzekering afsluit die jou ook daadwerkelijk dient. Kies niet uit gemakzucht de aangeboden algemene formules en clausules, maar ga voor een persoonlijke benadering die alles wat jij hebt opgebouwd ook écht beschermt.
We gaan zelfs verder en denken ook aan de mogelijkheid van ‘rendementsverlies’ die je kan oplopen bij het geval van schade aan uw zonnepanelen.

Het is dus alleen maar in jouw eigen belang om zorgzaam om te gaan met alles wat waarde heeft. Neem samen met uw persoonlijke adviseur de tijd om jouw investeringen nauwkeurig te documenteren in uw brandverzekering. Want als het noodlot toeslaat, heb je absoluut de juiste steun of verzekeringsmakelaar nodig opdat oplossingen zich aandienen en de problematiek niet groter wordt voor jou, integendeel.

share this post on