08 okt. 2024

Maandinfo september 2024

‘Sell in May and go away, but remember to come back in September’ zoals de bekende beurswijsheid gaat. September is historisch gezien de slechtste beursmaand van het jaar. Ook dit jaar begon de maand september met een correctie door enerzijds de zorgen over economische groei, en anderzijds de slechte cijfers m.b.t. de jobmarkt in de VS. Beter dan verwachte inflatiecijfers zorgden dan weer voor een eerste renteverlaging van de Fed met 50 basispunten.

Wanneer we verder kijken naar de Europese markten werd ook in Europa de rente met 25 basispunten verlaagd tot 3,50%. Toch zijn er ook hier zorgen rond de economische groei. Bovendien is het wachten op inflatie- en werkloosheidcijfers om de rente mogelijks nog verder te verlagen. De Europese markten lieten deze maand een mooi herstel zien.

Op de andere wereldwijde markten was het vooral China dat onze aandacht trok. Dit door een stimulus van de Chinese centrale bank van maar liefst 560 miljard dollar. Belangrijk om weten is dat deze stimulus gebruikt mag worden door bedrijven om eigen aandelen in te kopen. Vooral de Chinese technologie- en vastgoedaandelen lieten mooie winsten noteren. Let op: de belangrijkste economische Chinese indicatoren vertonen nog steeds een negatief beeld. De vinger aan de pols houden is dus de boodschap.

In een andere Aziatische grootmacht was er minder goed nieuws te rapen. Japan en zijn nieuwe premier Ishiba staat erom bekend zware kritiek te uiten op de stimuleringsmaatregelen van de Bank of Japan. Dit nieuws werd eerder slecht onthaald met een daling van de Nikkei-index tot gevolg.

Op de obligatiemarkten lijkt de rust terug te keren, markten anticiperen op de renteverlagingen van zowel de Fed als de ECB in combinatie met het scenario van een zachte landing (geen zware recessie). Door deze laatste beweging spreken we niet langer van een inverse rentecurve. Met andere woorden: de kortetermijnrente is opnieuw lager dan langetermijnrente.

Het zal belangrijk blijven om de komende maanden de economische cijfers en verwachtingen te blijven monitoren. Ondertussen wordt er meer gekeken naar de werkloosheidcijfers dan de inflatiecijfers. Zolang de werkloosheidcijfers niet ontsporen, blijft een zachte landing van de economie het verwachte en
meest wenselijke scenario.

Als waardebelegger gaan wij steeds op zoek naar de juiste prijs/kwaliteitverhouding, spreiding en decorrelatie.

share this post on