17 dec. 2024

Maandinfo november 2024

De maand november stond op de financiële markten vooral in het teken van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de bedrijfsresultaten van Nvidia. Al snel werd het duidelijk dat Donald Trump de winnaar is geworden van de presidentsverkiezingen. Hierop reageerden de financiële markten in de VS duidelijk positief. Ook de bedrijfsresultaten van het aandeel Nvidia waren beter dan verwacht waardoor de Amerikaanse aandelenmarkt merkelijk beter presteerde dan de Europese. Ook de opkomende landen zoals China en Japan wisten de resultaten van de Amerikaanse indexen niet te evenaren.

Uiteraard is het belangrijk om niet alleen naar de grote indices te kijken, maar ook naar de sectoren. Hierin valt op dat bepaalde sectoren het na de verkiezingen een pak beter gedaan hebben dan de maanden voordien, denk maar aan industrie en energie. Ook technologie en financiële waarden lieten ook zeer sterke resultaten zien. Één sector is toch belangrijk om wat meer bij stil te staan: cyclische consumentengoederen. Dit was de best presterende sector in november ondanks het feit dat dat Donald Trump hoge importtarieven aangekondigd heeft. Deze tarieven zullen ervoor zorgen dat de producten van sommige bedrijven in deze sector fors duurder worden waardoor hun omzet en winst misschien onder druk zou kunnen komen te staan. Beleggers lijken hier momenteel toch niet wakker van te liggen en lijken meer waarde te hechten aan belastingverlagingen. Door deze maatregelen krijgt de Amerikaanse consument meer koopkracht, hetgeen de bedrijfsresultaten en economische groei dus positief zullen beïnvloeden. Deze positieve instelling van beleggers en consumenten is al terug te zien in macro-economische data: het consumentenvertrouwen steeg voor het eerst terug tot boven de niveaus van maart dit jaar.

Ook andere economische data in de VS lieten een positief beeld optekenen. Hierdoor verlaagde de Amerikaanse Centrale Bank op 7 november de beleidsrente met 0,25% tot een niveau van 4,75%.

In Europa zien we een totaal ander beeld dan in de VS. Hier lieten de belangrijkste indices een negatief resultaat optekenen in de afgelopen maand. De belangrijkste redenen zijn de verdere geopolitieke escalaties tussen Rusland en Oekraïne samen met een onduidelijke economische toekomst. Importtarieven vanuit de VS en China, weinig economische groei en een aantal belangrijke landen waar de begroting maar niet op orde geraakt. Het is zelf zover gekomen dat de Franse regering dreigt te vallen.

Ondanks dat de spanningen en onzekerheden in Europa groot zijn, blijft de inflatie wel mooi op de doelstelling van de ECB, namelijk 2%. Mede hierdoor zal de ECB de beleidsrente kunnen verlagen. Op tafel liggen 2 scenario’s: -0,25% of -0,50%. Het zou dus goed kunnen dat Europa een andere monetaire weg inslaat dan de VS.

Door deze sterke data zijn de langetermijnrentes in Europa in november licht gedaald, zowaar ook voor de landen die het economisch minder goed doen. Een ander beeld is wel te zien in de VS waar de 10-jaarsrente een stijgende beweging vertoonde. Het beleid van Trump zou weliswaar inflatoir kunnen werken en dit samen met hogere overheidsuitgaven de rente in de VS licht hoger stuwen.

share this post on