Maandinfo juni 2024
AANDELEN
In het eerste semester werd de stijging op de aandelenmarkten, met als voorbeeld de S&P 500-index, gedreven door slechts 5 aandelen die goed zijn voor 60% van deze koersstijging. We spreken over Tech- en AI-spelers zoals:
- NVIDIA
- Microsoft
- Amazon
- Meta
- Apple
NVIDIA alleen was verantwoordelijk voor 1/3 van deze indexstijging!!! Dit is natuurlijk een scenario dat we als waardebelegger in onze portefeuilles willen vermijden. Onze gemiddelde blootstelling op individuele aandelen bedraagt minder dan 1 procent.
We blijven dan ook bijzondere aandacht hebben voor onze sectorale spreiding met onder meer defensieve consumentengoederen, gezondheidszorg, industrie, technologie, defensie, telecom, vastgoed en grondstoffen. Vandaar dat we met ons aandelengedeelte kunnen terugblikken op een sterke eerste jaarhelft die niet alleen gedreven is door de steile opmars van Tech & AI, maar een veel gespreider en gezonder draagvlak heeft. We vonden het tevens opportuun om in de afgelopen maanden posities op te bouwen in goud, koper en zilver (telkens tussen de 3 à 4 procent).
OBLIGATIES
Ook in ons obligatiegedeelte kunnen we terugblikken op een degelijk tussentijds rapport. Onze selectie van overheids- en bedrijfsobligaties met een wereldwijde scope geeft alvast veel vertrouwen. Bovendien verwachten we in de tweede jaarhelft een verdere positieve evolutie aangezien algemeen verwacht wordt dat de rente in de VS, net zoals eerder dit jaar in Europa, voor het eerst in 2024 zal dalen.
EEN EZEL STOOT ZICH GEEN 2 KEER AAN DEZELFDE STEEN
Het spreekt voor zich dat beleggen de enige optie is om reëel rendement te behalen (d.w.z. rendement bovenop inflatie).
Wie zich laten verleiden heeft om op korte termijn te denken en te sparen door middel van spaarrekening, termijnrekening, staatsbon,... komt wellicht nu tot de vaststelling dat er van reëel rendement geen sprake is. Beleggen in gediversifieerde kwaliteitsfondsen is hier nogmaals de juist keuze gebleken.
Gezien de nakende vervaldag begin september 2024 van de eenjarige staatsbon (ca. 22 miljard euro) zijn de banken nu al volop bezig hun klanten te verleiden met een soortgelijk alternatief, onderhevig aan 30% roerende voorheffing.
Een ezel stoot zich geen 2 keer aan dezelfde steen...