27 feb. 2024

Maandinfo januari

In tegenstelling tot vorig jaar was het sentiment bij aanvang van het nieuwe jaar een stuk positiever. De verwachting dat de centrale banken de rente dit jaar meermaals zouden verlagen, gaven de markten zuurstof.

In de Verenigde Staten houdt de economie goed stand door onder meer het toedoen van Joe Sixpack (de Amerikaanse consument). Een gevolg hiervan uit zich in een sterk jobrapport waardoor de opwaartse druk op de lonen aanwezig blijft. Wanneer de inflatie verder onder controle is, wordt verwacht dat de rente een eerste keer zal dalen vóór deze zomer.

In de Eurozone wordt een rentedaling deze zomer waarschijnlijker aangezien de economische groei er beduidend lager is dan in de VS. De verwachte economische groei in de Eurozone in 2024 bedraagt 0,9% vs. 3,1% in de VS.

Het resultatenseizoen is in januari ook op gang gekomen en vooral de cijfers van de techgiganten sprongen in het oog, mede onder impuls van artificiële intelligentie (AI). De koersen zijn dit jaar opnieuw fors gestegen, wat hun waarderingen ondertussen 'duur' maakt. 'Priced to perfection' betekent dat het verwachtingspatroon voor deze sectoren torenhoog blijft en men geen rekening houdt met mogelijks wat mindere resultaten t.o.v. de verwachtingen.

Wij volgen de evolutie op de voet en sluiten niet uit dat we onze wegingen in de technologiesector opnieuw zullen verminderen ten voordele van defensievere sectoren zoals gezondheidszorg en defensieve consumentengoederen.


  • Warren Buffet

Begin dit jaar werd het aandeel Berkshire Hathaway toegevoegd aan onze portefeuilles. Berkshire Hathaway geldt als defensieve waarde dat er zelfs in slaagt om ook in moeilijke tijden een mooi positief rendement te behalen (vb. 2022).

Warren Buffet is ervoor gekend om het principe van 'waardebeleggen' perfect toe te passen. Hij is een voorbeeld voor heel vele institutionele en particuliere beleggers. Niettegenstaande dat Berkshire Hathaway een individueel aandeel is, dat verhandeld wordt op de New York Stock Exchange (NYSE), beschouwen we dit als een holding/fonds dat gespreid belegd is in verschillende sectoren.

share this post on