13 mrt. 2024

Maandinfo februari

Februari kan omschreven worden als een sterke beursmaand waarin vooral in de 2e helft de technologiesector, onder impuls van de evoluties in Artificial Intelligence (AI), voor sterke cijfers zorgde. Sinds oktober kennen we overwegend stijgende financiële markten – de Verenigde Staten op kop – en lijkt het er ondertussen op dat de centrale banken de inflatie kunnen afremmen zonder een recessie uit te lokken. Door de aanhoudende economische groei en een blijvend sterk banenrapport zit de VS zelfs op een traject van een zachte landing, wat een historisch feit is. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de inflatie het gevolg was van de pandemie. De toenmalige economische situatie leidde tot een sterke vraag die fors hoger was dan het aanbod. Ondertussen bleef de Amerikaanse kerninflatie dalen, hetgeen positieve gevolgen had voor de aandelen- en obligatiemarkten. Toch is de FED beducht voor een te snelle renteknip aangezien de onzekerheid over een duurzame evolutie richting een inflatie van 2% nog te groot is en er bijgevolg pas over enkele maanden een rentedaling zou doorgevoerd worden. De recente uitspraken van Powell over een knip in juni of juli zorgde voor een positieve reactie op Wall Street.

In Europa liggen de zaken enigszins anders. Onder meer door de geopolitieke spanningen dicht bij ons viel er in de laatste 5 kwartalen nauwelijks economische groei te bespeuren en tóch daalde de werkloosheidsgraad naar 6,4%, het laagste peil in bijna 25 jaar, waardoor de inflatie minder snel daalt. De Europese Centrale Bank gaat echter uit van een normalisering van de loondruk en verwacht haar inflatiedoelstelling in 2025 te behalen. Verwacht wordt dat de ECB een eerste rentedaling vóór de zomer zal doorvoeren.

Ondanks de slabakkende economie presteren de Europese aandelenmarkten over het algemeen goed mede dankzij de prestaties van de 'GRANOLAS', een acroniem dat verwijst naar de Europese variant van de 'Magnificent Seven' (M7) op Wall Street. In tegenstelling tot de M7 ligt de nadruk bij de Granolas niet op technologie, maar op farma en luxeproducten.

Sterk positief nieuws valt te rapen op de Japanse aandelenmarkten die konden profiteren van de economische heropleving na decennia van deflatie (daling van het algemeen prijspeil). Beursveteraan en ’s werelds meest invloedrijke belegger Waren Buffet heeft via zijn holding Berkshire Hathaway sinds enkele jaren fors geïnvesteerd in 5 belangrijke Japanse handelshuizen die voornamelijk gefocust zijn op energie, technologie en grondstoffen. Buffet benadrukt dat beleggen een werk van lange adem is waarbij gezond verstand en geduld keyfactors zijn. Het overweldigend trackrecord van Berkshire Hathaway (jaarlijks gem. 19,8% van 1965-2023) sinds oprichting bewijst dat dit geen holle woorden zijn.

share this post on