20 jan. 2023

Maandinfo december 2022

Het jaar 2022 was er voor beleggers één om snel te vergeten. Zowel aandelen als obligaties kregen rake klappen. Hoge inflatie gecombineerd met stijgende rente en geopolitieke spanningen waren de boosdoeners. We verwelkomen dan ook van harte 2023!

Als waardebelegger hebben wij in 2022 onze portefeuilles verder gediversifieerd en zijn we nooit overgegaan tot paniekaankopen of -verkopen. Wel integendeel! Onze posities werden zorgvuldig verder opgebouwd, deels in sectoren die door de markt hard werden afgestraft, m.a.w. kwaliteit werd bijgekocht aan een aantrekkelijke prijs.

We vermoeden dat de hoge inflatie in 2023 verder zal dalen en terug aanvaardbare niveaus zal bereiken naar het einde van dit jaar toe. De centrale bankiers hopen op 2%, toch houden de markten misschien wel rekening met een nog iets hogere inflatie.

In ieder geval zou dit goed nieuws betekenen en kan dit zorgen voor een herstel op de financiële markten. Het is ook zo dat de sectoren die het zwaarst werden getroffen, dikwijls het meest profiteren van deze remonte.

Niet alleen aandelen, maar ook obligaties genieten onze aandacht. Mede door de gestegen rente valt ook hier opnieuw rendement te rapen, zowel in overheids- als bedrijfsobligaties. Vandaar dat we niet enkel fondsen in ons gamma hebben die louter beleggen in aandelen, maar ook fondsen met een gemengde weging die tevens beleggen in obligaties.

Dit jaar plannen we enkele nieuwe events, zowel gericht naar particuliere beleggers als naar bedrijfsleiders die wensen te beleggen via hun vennootschap. Ook een event rond successieplanning zullen wij later dit jaar organiseren.

Beleggen is een langetermijnverhaal, dit is nogmaals gebleken. Financiële markten blijven op korte termijn onvoorspelbaar, doch voor de lange termijn eerder voorspelbaar.

Het jaar is net begonnen en goed gestart. Laten we hopen dat deze trend zich verderzet en dat we dit jaar opnieuw kunnen aansluiten met mooie rendementen.

Christ Hesters
share this post on