11 jan. 2024

Maandinfo december

Naar goede traditie blikken we rond deze periode van het jaar terug op wat het voorbije jaar gebracht heeft op financieel vlak. Bij het begin van 2023 vatten beleggers het jaar met frisse moed aan, wat ook nodig was na een ellendig 2022. Het besef dat het toen een uitgelezen moment was om de basis te leggen voor een goed uitgebouwde beleggingsportefeuille, resulteerde in een goede start.
Sterk afnemende energieprijzen, de verdere daling van de inflatie en langetermijnrentes - zowel in Europa als in de VS - gaven de financiƫle markten extra zuurstof. De goede bedrijfsresultaten versterkten de positieve vibe, maar toch werd het enthousiasme in het eerste kwartaal wat getemperd door het feit dat de Amerikaanse economie weinig tekenen van afkoeling vertoonde. De inflatie daalde onvoldoende snel en dat resulteerde in volatiele markten.

Ondanks de zogenaamde greedflation, waarbij de hogere winstmarges van bedrijven de snellere daling van de inflatie tegenhielden, leek de rentepolitiek van de centrale banken haar vruchten af te werpen. Zo herstelde de technologiesector stevig na een desastreus 2022.

Al bij al kenden we een degelijke eerste jaarhelft, maar door de rentestijgingen deze zomer en de vrees voor nog hogere rentes, verliep het tweede semester aanvankelijk stroef. De twijfel werd echter vrij snel gecounterd door de bedrijfsresultaten die zowel in de VS als in Europa de verwachtingen klopten.
De inflatie was weliswaar nog niet helemaal onder controle, maar het besef groeide dat het kantelpunt nabij was, wat leidde tot een
voorzichtig herstel op de markten.

De verwachtingen van een soepeler monetair beleid (rentedalingen) in het eerste semester van 2024 gaven de obligatiemarkten een duw in de rug. Obligaties zijn vandaag opnieuw een te overwegen activaklasse. De voorbije jaren waren er naast aandelen weinig valabele alternatieven om winst te behalen, maar ondertussen kunnen ook obligaties voor een aantrekkelijk rendement zorgen.

We hebben aandacht voor zowel overheids- als bedrijfsobligaties van goede kwaliteit, waarvan de duratie wordt opgetrokken gezien de verwachte rentedalingen in 2024.

De laatste 2 maanden van het jaar kunnen we typeren als heel positief. De vrees verdween dat de rentes lange tijd op eenzelfde hoog niveau zouden blijven. Beleggers zijn steviger gaan inzetten op een eindejaarsrally met als uitgangspunt een verdere daling van de inflatie, wat voor extra zuurstof zorgde.

2023... Eind goed, al goed met opnieuw mooie rendementen

share this post on