06 okt. 2022

Beleggen voor beginners

Beginnen met beleggen doe je niet zomaar. Beleggen draait om veel meer dan alleen maar een kapitaal investeren om een zo groot mogelijk uitkomst aan vermogen te verkrijgen. Beleggen is een ware uitdaging in een complexe markt, die complexe inzichten en risicoanalyses vergt van de belegger. Als je wil beginnen met beleggen, raden wij je aan om je eerst grondig te informeren bij experten in het vakgebied. Het is dus heel belangrijk om de markt te begrijpen, maar bovendien ook om je af te vragen waarom je wil beleggen.

WAT IS BELEGGEN?

Beleggen is een bepaald bedrag investeren in bepaalde financiële producten zoals aandelen of obligaties. De bedoeling is om steeds een rendement - of winst - te genereren bovenop het geïnvesteerde kapitaal. In de praktijk zal dit als volgt gaan: stijgt de waarde van het gekochte aandeel, dan kun je het aandeel met winst gaan verkopen. De winst is de meerwaarde die je vermogen zal doen groeien. Dit is het droomscenario waar iedereen op hoopt. Maar de markt is complex en onvoorspelbaar voor niet-ingewijden. Eveneens bestaan er scenario’s die we liever niet horen en die doorgaans het gevolg zijn van impulsief of onwetend de markt te betreden. Daarom is het steevast verstandig om een beleggingsplan te hebben, die op haar beurt best is uitgewerkt door experten in het vak. Daarna komt het er op aan om - steeds in dialoog met de experten - de marktsituatie dagelijks op te volgen en bij te sturen waar nodig. Met andere woorden: alleen maar met goede intenties kom je niet ver, er is veel meer nodig om elk risico steeds tot een minimum te beperken.


WAAROM BELEGGEN?

Het antwoord is eenvoudig: om winsten te genereren die anders niet voorhanden zijn. Spaargeld dat weg staat op een bankrekening brengt niets meer op. Het is slapend kapitaal dat u bovendien ook nog jaarlijks geld kost. Wie verstandig is en zich laat omringen door expertise kan zijn of haar kapitaal stevig doen vergroten door er actief mee te handelen op de financiële markten. Er bestaan verschillende portefeuilles die u toelaten om de gepaste investering of beleggingsformule te kiezen op uw maat. Zo zullen experten u steeds begeleiden waardoor verliesscenario’s worden beperkt of opgevangen door een strategische aanpak die steeds in opbrengst of winst zal uitdraaien.

IS BELEGGEN VEILIG?

Beleggen is veilig wanneer je u omringt met experten in het vak. Wie de financiële markt als een soort kansspel ziet, zal pijnlijk bedrogen uitkomen. Gezond verstand zegeviert steeds boven impulsieve en ondoordachte beslissingen. Daarom is beleggen pas veilig wanneer je met kennis van zaken handelt. Door een constante dialoog te voeren met persoonlijke adviseurs, ben je steeds op de hoogte van elke ontwikkeling binnen de financiële markt en de actuele status van uw investering.


CONCLUSIE

Eenvoudig gesteld: geld is geld en de waarde ervan verandert steeds door de conjunctuur en de inflatie. Laat daarom best geen geld op een spaarrekening staan, want dit levert u nooit het effectieve bedrag op dat u bij aanvang voor ogen had. Geld is een middel en dient best -verstandig- geïnvesteerd te worden, wil het een actuele waarde behouden.

Groot of klein … elk budget is het waard om te beleggen. We informeren u graag vanuit onze expertise en kijken steeds of we elkaars verhaal kunnen versterken en aanvullen!

Meer info op Hesters


share this post on