Autoverzekering: Wat dekt een kleine of grote omnium?
Een omniumverzekering slaat steeds terug op het verzekeren van uw voertuig. Meestal spreekt men van een omniumverzekering bij de aankoop van een nieuwe auto. Maar steeds meer tweedehandswagens (of premium selecties) zijn zo goed als nieuwe wagens en biedt men ook de omniumverzekering aan. Maar wat is of dekt een omniumverzekering? Om een duidelijk antwoord te krijgen is het belangrijk om de omniumformules even op een rij te zetten. Men spreekt van 2 groepen: de volledige omnium en de kleine omnium.
HET VERSCHIL TUSSEN EEN KLEINE EN EEN GROTE OMNIUMVERZEKERING
Omnium duidt op een ‘totaalpakket’. Binnen de verzekering verstaan we onder een ‘grote omnium’ de dekking van schade door derden net als de schade door je zelf aangebracht. Juridisch gezien ben je zelf aansprakelijk voor het aanbrengen van schade aan je voertuig, maar dit wordt dankzij de ‘grote omnium’ meeverzekerd. Dit is van groot belang wanneer je betrokken bent in een verkeersongeval door bijvoorbeeld eigen nalatigheid van het respecteren van de wegcode. Hierdoor bent u eigenlijk verantwoordelijk voor de gestelde schade. Een grote omnium neemt deze aansprakelijkheid volledig op zich en stelt u vrij van enige vorm van materiële en/of immateriële aansprakelijkheid.
Bij een kleine omnium dekt de verzekering doorgaans de schade aangebracht door derden, van een aanrijding met een dier of een poging tot of een inbraak van het voertuig. Alleen wordt de schade niet verzekerd van het voertuig wanneer jijzelf verantwoordelijk wordt gesteld voor het aanbrengen van deze schade aan uw eigen voertuig. Wanneer u toch betrokken bent in een verkeersongeval, en dit door uw eigen toedoen, dan zal uw burgerlijke aansprakelijkheid (BA) de schade aangebracht aan derden vergoeden, maar zal de ‘kleine omnium’ de schade aan uw voertuig niet dekken.
EEN OMNIUM... WAAROM?
Een omnium (groot of klein) is vandaag de dag eigenlijk niet meer weg te denken voor iedereen die met een voertuig de baan op gaat. Ons steeds drukker wordend verkeer zorgt ervoor dat wanneer we ons verplaatsen met de wagen we steeds risico lopen, waarbij de materiële kosten jaarlijks kunnen oplopen. Om uw toekomst financieel veilig te stellen dient zich een omniumverzekering aan. Ook de vele bedrijfsvoertuigen die wel of niet in leasing zijn, zijn steeds uitgerust met een omniumverzekering.
WELKE OMNIUM IS DE JUISTE KEUZE VOOR MIJ?
Om hier een passend antwoord op te geven is het belangrijk de actuele situatie van de bestuurder en het gebruik van het voertuig in ogenschouw te nemen. Het gaat niet om de persoonlijke rijvaardigheden alleen … neen. Zo zal iemand met een dagelijks woon-werkverkeer met de wagen best een grote omniumverzekering afsluiten, ook al rijdt hij of zij lange tijd met de wagen. Hoe goed uw stuur- of rijvaardigheden ook mogen zijn, de andere weggebruiker heeft men nooit onder controle.
WIE BIEDT ER DE BESTE VERZEKERING AAN?
De beste verzekering voor uw voertuig wordt in grote mate bepaald volgens de ‘prijs – kwaliteit’ verhouding. Er bestaan veel verzekeringsformules op de markt die niet allemaal even goed uw noden dekken. En het zijn er heel wat! Daarom is het belangrijk om uw specifieke situatie te bekijken en af te wegen waar uw prijs- kwaliteit ligt ten overstaan van de bestaande verzekeringsformules.
Een goede afweging zal niet alleen u jaarlijks veel geld uitsparen, maar u vooral veilig en met een gezonde gemoedsrust op weg helpen in het verkeer. Wenst u een verzekeringsmakelaar die onafhankelijk in de markt handelt en uw verzekeringsportefeuille up-to-date houdt? Ontdek dan ons aanbod, en zoveel meer!