Maandinfo oktober 2024
De beursmaand oktober stond vooral in het teken van twee zaken, namelijk de presidentsverkiezingen in de Verenigde staten die begin november plaatsvonden en de bedrijfsresultaten voor het derde kwartaal van 2024.
Wanneer bedrijfsresultaten worden beoordeeld, spelen de gerapporteerde cijfers zeker mee maar wat beleggers minstens even belangrijk vinden, zijn de verwachtingen voor de toekomstige kwartalen. Vaak worden aandelen afgestraft door mindere toekomstige verwachtingen, ondanks goede cijfers. Door de huidige dure waarderingen in de Amerikaanse markt zou je zelfs kunnen stellen dat de verwachtingen belangrijker zijn dan de gerapporteerde cijfers. Een goed voorbeeld hiervan is chipmaker AMD, de grootste concurrent van Nvidia, die maar liefst 7,6% lager tuimelde door het communiceren van lagere verwachtingen voor de toekomst. Nvidia zelf komt pas eind november met resultaten. Benieuwd wat dit gaat geven.
Op macro-economisch vlak was het in de Verenigde Staten uitkijken naar cijfers rond inflatie, de arbeidsmarkt en de index van de aankoopdirecteuren. Deze bleken allemaal positief: inflatie daalt verder en de werkgelegenheid blijft sterk. Deze cijfers blijven van belang voor het volgende rentebesluit van de FED in de maand november. Hier wordt een verdere daling van de beleidsrente verwacht. Daarnaast werd ook de quota rond het consumentenvertrouwen in de VS goed onthaald door de markt.
Ondanks alle perikelen en verwachtingen wist de Amerikaanse markt een gunstig resultaat te boeken voor de maand oktober. Dit over alle indexen heen met de Nasdaq als uitschieter.
Wanneer we naar Europa kijken valt het op dat de waarderingen veel goedkoper zijn dan in de Verenigde staten, wat kansen biedt voor beleggers. Belangrijk om te melden is dat de economische groei er niet zo sterk is als in de Verenigde Staten. Geduld zal dus nodig zijn! Toch doet de Europese Centrale Bank er alles aan om de economische groei te stimuleren. In oktober verlaagde ze nog de beleidsrente met 0,25%.
Er zijn wel een aantal belangrijke sectoren die het nog steeds moeilijk hebben in Europa. Denk maar aan de auto- en luxesector. Dit omdat de Chinese overheid strenge maatregelen genomen heeft voor de import uit Europa. Mede hierdoor wist de Eurostoxx 600, de belangrijkste Europese beursindex, een negatief resultaat te boeken in de maand oktober.
In China, en daarbij alle opkomende markten, lijkt de rust teruggekeerd. Beleggers hebben de Chinese stimulus verteerd en kijken nu weer verder naar alle economische indicatoren die wisselende resultaten geven. De vinger aan de pols houden blijft hier de boodschap!
Als we onze blik van de aandelen wegnemen komen we terecht bij de kapitaalmarkt of obligatiemarkt. Ook hier is de nervositeit over de presidentsverkiezingen goed te voelen. De Amerikaanse 10-jaarsrente steeg boven de 4% ondanks dat de FED de beleidsrente al verlaagd had. Deze stijging is te wijten aan het feit dat men verwacht dat de inflatie een opstoot kan krijgen. Hierdoor heeft de FED minder speelruimte. Ook hier zal de rust terugkeren na 5 november wanneer er een duidelijk beeld gevormd kan worden. Ook in Europa zagen we een lichte opstoot van de langetermijnrente.
In onze fondsen blijven we inzetten op waarde- en groeiaandelen en laten we ons niet verleiden tot het speculeren op bedrijfsresultaten. Op basis van deze visie hebben we een extra positie in de nutsbedrijven opgebouwd, de best presterende sector met robuuste bedrijven die een mooie groei laten zien.
- Presidentsverkiezingen Verenigde Staten
Op dinsdag 5 november trokken de Amerikanen naar de stembus, met als resultaat een 2e ambtstermijn voor president Trump. Ondanks de peilingen die kort bij elkaar lagen, werd het toch een afgetekende overwinning voor Donald Trump.
Door deze eindzege staat het vast dat er veel geld gespendeerd zal worden vanuit de Amerikaanse overheid om de economie in de Verenigde Staten verder te stimuleren. Het verlagen van de belastingen voor bedrijven is een belangrijk punt in zijn programma, alsook de topics migratie en economie.
Verder zullen thema’s zoals groene energie wellicht naar de achtergrond geduwd worden. Ook rond het buitenlands beleid zijn er vele vraagtekens.
De aandelenmarkten hebben de overwinning van Trump zeer positief onthaald. Alle indexen in de Verenigde Staten lieten daags na de bekendmaking mooie winsten zien.