05 aug. 2024

Maandinfo mei

De financiële aandelenmarkten namen een goede start in de maand mei. Er heerste wel wat spanning op de obligatiemarkten door de afwachtende houding van de centraal bankiers met betrekking tot het rentebeleid. Er leek immers de laatste maanden niet veel vooruitgang geboekt te zijn door de beleidsmakers waardoor de vooropgestelde renteverlagingen in vraag werden gesteld en er bijgevolg ook enige nervositeit viel waar te nemen op de aandelenmarkten. Het oude adagium “sell in May and go away” kwam hier en daar ter sprake, maar het lijkt toch eerder aangewezen om een sectorrotatie in portefeuilles door te voeren dan uit de markt te stappen. Het verleden leert immers dat defensievere sectoren in de zomermaanden de markt dikwijls overtreffen. Ook cyclische waarden die het vorig jaar moeilijker hadden uit vrees voor een recessie doen het nu een stuk beter. Technologiewaarden, vooral diegenen met een sterke focus op artificiële intelligentie, blijven een drijvende kracht op de beurzen.

Christine Lagarde, voorzitter van de ECB, onderlijnde dat de inflatie in Europa onder controle lijkt waardoor de eerste rentedaling met 0,25% een feit is (rentetarief op 06/06/24: 3,75%). Toch zal dit naar alle waarschijnlijkheid niet de start zijn van een reeks rentedalingen aangezien de meest recente inflatiecijfers teleurstelden. Een stabilisatie werd voorspeld maar de lichte inflatiestijging, voornamelijk te wijten aan de gestegen loonkosten, toont aan dat de dalende trend van de Europese inflatie onderbroken is. De verwachting blijft evenwel dat de ECB zal doorgaan met verlagingen. Deze keer neemt de ECB, in tegenstelling tot eerdere beslissingen, het voortouw met de eerste renteverlaging en zal de FED misschien volgen in het najaar.

Voor de FED ligt de situatie enigszins anders. De Amerikaanse economie is zeer weerbaar, o.m. door de forse overheidsinvesteringen, waardoor het risico op een recessie gevoelig is verminderd en tevens zorgt voor een sterke arbeidsmarkt met toenemende welvaart en hogere grondstoffenprijzen. Vooral koper deed het uitstekend en noteerde halfweg vorige maand tegen een recordprijs wat als positief kan aanzien worden daar het metaal als indicator geldt voor een sterke economische activiteit. Dit betekent tegelijkertijd dat de strijd naar een lagere inflatie bemoeilijkt wordt. Een mogelijke renteknip in de VS volgt naar alle waarschijnlijkheid pas ten vroegste in het najaar.

Toenemende economische activiteit en technologische ontwikkelingen zorgen voor vooruitgang en een positieve dynamiek. Het geloof groeit dat de wereldwijde inflatie niet langer een bedreiging vormt en dat er een vorm van evenwichtspunt bereikt is waarbij de economie geen schade ondervindt. Het navigeren in deze complexe en continu veranderende omgeving, onder meer door geopolitieke onzekerheden, maken het voor zowel de beleidsmakers als de beleggers niet eenvoudig. Het vermogen om zich hieraan aan te passen zal cruciaal zijn voor het succes op de lange termijn.

share this post on